Aurora Borealis over Tromsø City, Norway

Mørketiden har startet – dette bør du gjøre for å holde deg opplagt

Mørketid er når sola ikke står opp, og solskiva ikke er synlig over horisonten i det hele tatt.

27. november startet den offisielle mørketiden i Tromsø. Fram til og med 15. januar vil solens bane i sin helhet gå under horisonten – selv midt på dagen når den er på sitt høyeste.

Jo lenger nord vi kommer, jo lenger varer denne perioden. På Nordkapp startet mørketiden allerede 20. november og varer til 22. januar. I «sør» i Svolvær starter denne tiden først 7. desember og varer knapt én måned.

Bakgrunnen for det er at mørketiden varer kortest ved polarsirklene, og øker i lengde jo lenger mot de respektive polene du kommer. Akkurat ved polene er det veldig spesielt. Der er det mørketid seks måneder i året – og midnattssol i andre halvdel.

-Heldig effekt

Dersom jorda hadde vært uten atmosfære hadde skillet for mørketid vært ved polarsirkelen. Når sollyset passerer gjennom atmosfæren vil det brytes og avbøyes nedover.

Dette gjør at man kan se sola selv om den fysisk befinner seg under horisonten. For oss som bor i nord har det den heldige effekten at dagen blir lenger og mørketiden kortere.

D-vitamin

Likevel er det mange i nord som opplever mørketiden som en tøff periode. Mangelen på lys er den viktigste grunnen til at mange føler seg slapp på vinteren, men godt kosthold vil kunne hjelpe deg betraktelig.

Å få i oss nok vitamin D er en utfordring langt nord. Lagrene vi har opparbeidet oss gjennom sommeren holder ikke helt til neste sommer. Vi er nødt til å få det i oss gjennom kosten.

Fete fiskeslag som laks, ørret, makrell og sild er veldig gode kilder til vitamin D. Du finner det også i mager fisk, men ikke i like store mengder.

Mange sliter med å få i seg nok fisk, og ny forskning viser at unge under 34 år spiser rundt halvparten så mye sjømat som de gjorde i 2012. Det er kjent at mangelfull tilgang på vitamin D øker sjansen for benskjørhet. Forskning viser at risikoen for et dårligere liv øker dramatisk dersom sjømat utelates fra menyen.

Omega 3-tilskudd

Et godt alternativ dersom du sliter med å få i deg nok fisk, er å anvende vårt patenterte omega 3-tilskudd. Ingen andre omega 3-kosttilskudd inneholder kombinasjonen omega-3 fra selolje og kaldpresset olivenolje, tilsatt vitamin D. Helseeffektene er dokumenterte, og forskning har vist at det er synergien mellom seloljen og antioksidantene i olivenoljen som gir de mange og unike helseeffektene.

Lykke til i mørketida!