Dette bør du gjøre for å lindre leddsmertene dine

Mange opplever smerter i leddene. Her er oppskriften for å lindre leddsmerter. 

Andre Fagerborg ved Klinikk 24 gir råd for hvordan man kan lindre leddsmerter.
Andre Fagerborg fra Klinikk 24

André Fagerborg – manuellterapeut og spesialist i idrettsfysioterapi – driver til daglig Klinikk 24 i Tromsø, og arbeider mye med folk og idrettsutøvere som opplever leddsmerter.

Les: Derfor får du leddsmerter

Les: Åshild ble kvitt leddsmertene

Hvilken egenbehandling kan lindre eller fjerne leddsmerter?

– Fysisk aktivitet og trening har vist seg og ha god effekt på å lindre leddsmerter og er godt dokumentert gjennom flere studier.

– Personer med leddsmerter som trener regelmessig er bedre i stand til å kontrollere sykdommen og smertebildet, innleder Fagerborg.

– Generell trening ser ut til å ha en positiv effekt for leddbevegelsen og vil bidra til blant annet økt beintetthet, bedre funksjon og bedre livskvalitet, fortsetter han.

Reduserer eventuell inflammasjon

Han mener behandlingen kan bestå av flere muligheter.

Hvilken behandling kan man motta for å lindre eller fjerne leddsmerter?

– Målet med all behandling av leddsmerter er å redusere eventuell inflammasjon, redusere smerte og bevare leddfunksjonen.

– Behandlingen kan bestå av flere muligheter.

– Som regel vil dette inkludere informasjon om tilstanden, fysioterapi, tilrettelagt trening og fysisk aktivitet, samt medikamentell behandling om behov, svarer Fagerborg.

Fagerborg påpeker at kunnskap og informasjon også er alfa og omega.

– Noe av det viktigste man kan gjøre om man har langvarige leddsmerter er å få god undervisning omkring sykdommen og årsaken til smertene. Spesielt gjelder kanskje dette de som har lider av systemiske revmatiske sykdommer.

– Undervisningen bør ha som mål å lære om hvordan personer med langvarige leddsmerter på best mulig måte kan være i stand til å håndtere livet og oppnå optimal helse og velvære, sier Fagerborg.

Smerter i leddene? Slik bør behandlingen foregå for å lindre leddsmerter

– Behandlingen bør også bestå av optimal dosert og veiledet trening og aktivitet i hverdagen.

– Treningen kan med fordel justeres etter sykdomsforløpet da for eksempel revmatikere opplever vekselsvis perioder med høy sykdomsaktivitet og symptomfrie perioder, sier Fagerborg.

Andre Fagerborg ved Klinikk 24 gir råd for hvordan man kan lindre leddsmerter. Trening, fysisk aktivitet og kosthold er sentrale råd.
Andre Fagerborg ved Klinikk 24 anbefaler fysisk aktivitet for å forebygge og lindre leddsmerter.

Doserte treningsprogrammer

Han viser videre til dosert trening som suksessfaktor for å lindre leddsmerter.

– Fysioterapeuten kan bidra til å dempe symptomer og smerter gjennom manuell behandling i kombinasjon med aktiv trening.

– Man ser god effekt av dosert trening for personer som både har artrose og systemiske revmatiske sykdommer i leddene.

I en relativ ny systematisk oversiktsartikkel fant man ut at personer med hofteleddsartrose fikk betydelig mindre smerter og noe bedret funksjon ved å følge de treningsprogrammene som var dosert i henhold til anerkjente anbefalinger for trening sammenlignet med de treningsprogrammene som ikke fulgte slike anbefalinger, sier André Fagerborg.

Sammenhengen mellom leddsmerter og matinntak

– Når det kommer til kosthold sees der også en sammenheng mellom smertebilde og matinntak.

– Et godt kosthold kan bidra til å lindre symptomer, opprettholde en god ernæringsstatus og ikke minst lindre smertene og redusere faren for følgesykdommer.

– Sammenhengen mellom type kosthold og smerter sees fortrinnsvis hos personer med revmatiske betennelsessykdommer.

– Et dårlig sammensatt kosthold kan bidra til forverring eller økt risiko for sykdomsutbrudd (eksempel urinsyregikt).

– Når det kommer til artrose har kostholdet først og fremst noe å si med tanke på vekt da det er en klar sammenheng mellom overvekt og artrose.

– Samtidig har kostholdet mye å si for hvor mye energi man har i hverdagen som igjen kan settes i direkte sammenheng med overskudd til trening som vi vet har en positiv effekt på leddsmerter.

– Det eneste næringsstoffet som er påvist å ha direkte tilknytning og påvirkning på sykdomsaktivitet er omega-3, avslutter André Fagerborg.

FAKTABOKS:

Hva er inflammasjon?

Inflammasjon, det samme som betennelse. Begrepet inflammasjon omfatter all betennelse, uansett årsak. Infeksjoner, derimot, er en undergruppe betennelser som skyldes mikroorganismer (for eksempel bakterier eller virus).

Hva er inflammatorisk?

Begrepet inflammatorisk betyr som er ledsaget av eller fører til betennelse.

Kilde: Store Medisinske leksikon.


 Tilbud akkurat nå

50 % på ditt første kjøp

Gjelder valgfritt 2 måneders abonnement

Hjem

«Nå er kolesterolet brakt ned på et tilfredsstillende nivå under 5,0. Det skyldes ene og alene Olivita. Dette kosttilskuddet har gjort underverker hva kolesterolet mitt angår» -Terje Tønnesen-

Terje Tønnesen bruker Olivita omega-3 kosttilskudd

 • For å kjenne effekten av Olivita anbefales det å bruke oljen regelmessig i minimum 2 måneder. Prøv den i dag til 1/2 pris. Gjelder valgfritt 2 måneders abonnement.
 • Ved bestilling av vårt prøvetilbud på Olivita 2 mnd. abonnement, vil du få tilsendt 2 måneders forbruk (3 enheter) til kr. 249,- + kr. 45,- i frakt. Totalt kr. 294,-. Normal pris er kr. 498,- + kr. 45,- i frakt. Totalt kr. 543,-

  Abonnement kan sies opp fortløpende og oppsigelsen vil tre i kraft med øyeblikkelig virkning. Unntaket er når varer er sendt fra oss som leverandør, normalt inntil 10 virkedager før du skal motta neste levering. Du forplikter deg derfor til å motta og betale for denne leveransen.

  Som abonnement får du faste forsendelser hver 2 måned for kun kr. 271,5,- per måned (totalt kr. 543,-) – inkl. frakt.

  Abonnementet kan endres når du vil. Du kan selvfølgelig hoppe over, eller få en ekstra forsendelse hvis du ønsker det.

  Du må være minst 18 år for å kunne foreta kjøp av varer med betaling av faktura.

  Det er kun returrett på den første varen du mottar. De påfølgende varer i abonnementsavtalen er identiske med den første varen. Det er således ikke returrett på de varer som du mottar etter den første pakken. Ønsker du ikke lenger å motta varer i abonnementet må du avbestille innen angitt frist. Pakker som returneres til oss uten godkjennelse får ikke tilhørende faktura kreditert.
  Originalkravet blir stående selv om pakken sendes i retur. Hvis pakken er urettmessig sendt til deg, har du selvfølgelig returrett. Dette er da en reklamasjon.

  Introduksjonsprisen gjelder kun 1 gang per person. Kunder som bestiller på nytt etter å ha mottatt starttilbudet vil få en abonnementspakke til ordinær pris. Dette anses altså som en gjenåpning av abonnementet.

  Du får den aller beste kundeservice!
  Vår kundeservice hjelper deg gjerne på telefon 464 33 000 alle hverdager mellom klokken 08.30 og 15.45. Du kan også sende en mail til post@olivita.com

  Olivita AS stiller seg ansvarlig for de personopplysninger vi besitter i vårt kunderegister. For å opprettholde kundekontakten, samt gi deg den beste servicen og unike og interessante tilbud, ønsker vi å lagre dine kundeopplysninger. Dersom du ikke ønsker å motta slike tilbud kan du ta kontakt med vår kundeservice via post@olivita.com

  Vi ønsker deg en trygg og sikker handel!

  Vennlig hilsen Olivita AS